çok ali'ler gördüm osman çıktılar - ekşi sözlü

çok ali'ler gördüm osman çıktılar
 şükela:  tümü | bugün
bir alevi deyişi.

27.05.2005 15:27 kasagi 

hiçbir alevi/bektaşi/şiî kaynaklı eserde görmediğim derece bir saldırganlık barındırır bu dize. tam olarak şöyle geçer:

"nice dostlar gördüm düşman çıktılar 
şimdi ettiğine pişman çıktılar
çok ali'ler gördüm osman çıktılar
bir kırılmış sazdan gayrı nem kaldı"

burada kıyaslanan iki mübârek şahıs da hazreti muhammed'in damadıdır. hazreti ali, aynı zamanda peygamberin amca oğluydu. (ebu talib) hazreti osman'sa peygamberin iki kızıyla evlenmiş, bundan ötürü zinnureyn olarak anılagelmiştir. 

bir rivâyete göre mahzunî bu dizeyi daha sonra değiştirmiştir. inşallah öyledir, çünkü bendeki nem kaldı kaydı, bütün içliliğine rağmen midemi bulandırmaktan öteye gitmemektedir. 

(bkz: allah, muhammed, çar yâr)
(bkz: haq ali ali)

05.03.2006 23:54 jose arcadio buendia 

osmanlı'daki alevi katliamları öne sürülerek makullaştırılamayacak dize. sözkonusu dönemin içinden seslenen pir sultan abdal'ın isyanındaki ölçülülükten bir nebze olsun nasib almamış, söz sanatlarından medet umarak hazreti osman'a kalleş demeye getiren dize. elmalarla armutları karıştıran, kin tutan, tartışmalı bir tarihî vakıadan yola çıkarak isimlere lafziden öte manalar yükleyerek aynı inanç sisteminde olduğunu iddia ettiği insanları töhmet altında bırakn zihniyetin ürünü.

06.03.2006 00:45 jose arcadio buendia 

yaygın bir inanışı yansıtır. birdenbire ortaya çıkmış, mahzuni'nin yarttığı bir şey değildir. osman ya da diğer halifeler için daha ağırlarını da duydum. 
(pir sultan abdal ölçülüyse darağacında ne işi vardı?)

06.03.2006 01:08 tatli cocuk 

"şurada bu katliam oldu, burada devlet sizi böyle kolladı, üçyüz kişiye de bir cami düşüyor zaten" gibi alakaya maydonoz argümanlarla savunulan dize. bir ihtimal buradaki osman'ın ertuğrul gazi'nin oğlu osman gazi olduğu sanılıyordur? yoksa ben dizede geçen hazreti osman'la sözü edilen osmanlı ve cumhuriyet dönemi hadiseleri arasında bir alaka kuramadım.

bu anlayışla yola çıkınca hz. isa'ya ihânet eden yahudilerden intikam alan adolf hitler de, atalarına zulmeden beyazların yaptıklarını burnundan getirmek isteyen black panthers de aklanabiliyordur muhtelemen. 

alevi düşmanı değilim bkz.'si:
(bkz: benim nenem de aleviydi)

06.03.2006 01:58 jose arcadio buendia 

japon kahvaltılarında çalınan; "nice sazlar çaldım sandım, düdük çıktılar" türküsü kadar gastronomik olmayan dize.
"saz heyetinde politika çalmaya bayılıyorum."
(bkz: ali osman)

06.03.2006 02:49 atlantis 

niye bu kada tepki gösterildiğini anlayamadığım bir dize. bu dize yeni yazılmış bir anlaşmazlık üzerine, ya da ilk defa bu kadar sert verilmiş bir tepki değildir ki. islamın ilk dönemini okuyan herkes, daha peygamber'in öldüğü gün arapların ehlibeyt'in de içinden çıktığı haşimi kabilesi ile emevi kabileleri arasında zaten yüzyıllardır var ayrılığın ve çatışmanın tekrar ortaya çıktğını görebilir. 
ilk iki halife dönemi nispeten zarasız atlatılmasına ragmen, osman, halife olurken de, olduktan sonra da, hatta ölürken de ali ile ters düşer. zira ehli beyt'i değil, şam'daki emevi soyu muaviye'yi destekler ve güçlenmesi için elinden gelen her şayi yapar. bunun yanı sıra kendi akrabalarını da kayırarak devletin önemli noktalarına getirerek çıkar sağlar. ilk iki halife döneminde dine bağlı yönetimin bozulmasının başlangıcı olarak kabul edilir. bu nedenle tarih boyunca ali taraftarları tarafından sevilmez kendisi. 
hatta osman döneminde muaviye'nin ön ayak olmasıyla camilerde ali ve taraftarları aleyhine küfür edilmesine başlanır ve pek çok yerde bu uygulanır.
iki mübarek şahıs deyip birbirlerine düşürülmelerine karşı çıkılmış ancak o zamanlar hicaz ellerinde iktidar mücadelesi öyle bir hal almıştı ki mübarek pek bi insan kalmamıştı. herkes birbirinin kuyusunu kazmaya çalışıyordu ve herkes taraftı. 
biz her ne kadar dini saflık içinde baksak da olayların temeli insanlık mücadele tarihinin özetidir asılnda: iktidar mücadelesi.
osman ismi ile ali ismini yanyana nerede kullanırsanız kullanın, hehangi bir islam toprağında bu kişilerin taraf olduğu ve karşıtlıkların zaman içinde devam ettiğini söylerler size. niye şaşıyorsunuz, onu anlamadığımı söylemiş miydim?

20.03.2006 23:46 dikakana bey 

yaşamadan anlaşılamayan dize. yaşam insanı dize getirmek için osman görünümlü ali'ler çıkarır insanın karşısına. aldanmak, insanın kendine kalan bir pişmanlıktır dost kazığından sonra diye özetleyeyim ben. çünkü ben bunu yaşadım, böyle anladım. şimdi bir eksik öteki yarım.

19.06.2007 16:56 atlantis 


 
 



eksisozluk.com/cok-aliler-gordum-osman-ciktilar--1500274

Eklenme Tarihi - 11-03-2015 | Son Güncelleme - 29-03-202414 kez gösterildi.