10 Milyon TL İle 10 Yılda Kurulup, Arama Sonuçlarını Google’dan Çeken Sözde 'Yerli Arama Motoru': Geliyoo.com
Aydoğan Aykanat  
Bugün haber sitelerinde bir anda yayılmaya başlayan Geliyoo adındaki yerli arama motorunun Google API kullanıyor olması kafa karıştırıyor.
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bir “Yerli arama motoru” çalışmasına başlanıldığından bahsedilmişti. Google, Yandex ve Baidu gibi hizmetler yerine Türk yapımı bir arama motoru çalışmasına girilmesinin ardından bugün birçok haber sitesi yerli arama motoru olan Geliyoo’nun beta olarak açıldığını dillendirmekte.



Fakat yaptığımız ufak bir araştırma sonucunda “10 Milyon TL bütçe ile 10 yıllık bir çalışma sonucunda kuruldu” bilgisi verilen Geliyoo.com’un üzülerek aramalarında Google API kullandığını farkettik. Hakan Atabaş ve Fatih Arslan adındaki iki Türk geliştiricinin ürünü olan Geliyoo.com’un söz konusu bakanlık ve BTK tarafından açıklanan ve çalışmaları yürütülen “Yerli Arama Motoru” ile alakalı olmadığını belirtmek istiyoruz. Çünkü Google hegemonyasından kurtulan Rusların Yandex’i ve Çinlilerin ‘Baidu’su olmak istediklerini dile getiren Geliyoo.com’un direkt olarak arama sonuçlarını Google üzerinden veriyor olması ne yazık ki hiçbir milli ya da yerli algısını kazandırmıyor.



Söz konusu sitede bir arama yaptığınızda arama sonuçlarını Google’dan, video aramada ise direkt olarak YouTube’dan yapan Geliyoo.com, görünüşe göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın açıklaması sonrasında piyasaya sürülen bir hizmet.


Geliyoo'da YouTube arama sonuçlarını getiren Google API görseli. (İlgili arama / API)

Yani, Geliyoo.com üzerinden yapılan aramalar ile Google üzerinden yapacağınız aramaların maalesef bir farkı bulunmuyor. 10 Milyon TL gibi çok ciddi orandaki bir rakamın Google API ile kısa sürede kurulabilecek bir site için nasıl harcandığını merak ediyoruz.

GÜNCELLEME: 
Bu projeyi geliştiren arkadaşların scripti bile 15 Dolar (buradan ulaşabilirsiniz) eden hazır script üzerinden aldıklarını da farkettik. 10 Milyon TL'den 15 Dolar harcama ve Internet Explorer, Microsoft Edge ve Google benzeri logo ekleyerek harika bir yerli arama motoru çıkartan arkadaşlarımızı kutluyoruz. Aşağıdan Geliyoo'nun ve buradan ulaşabileceğiniz 15 Dolar'lık demonun arama sonuçlarını görebilirsiniz;





 

GÜNCELLEME 2:
Sevgili arkadaşlar, bu projenin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile hiçbir alakası yoktur. Evet, bakanlık ve BTK tarafından geçtiğimiz günlerde "Yerli arama motoru"ndan bahsedilmişti, ancak o bahsi geçen proje bu değildir. Geliyoo isimli sözde arama motoru iki girişimcinin 1 saatte yapılabilecek bir siteyi 10 yılda 10 Milyon TL ile yaptık diyerek sunduğu, BTK ve bakanlık açıklamasının üzerine sunarak rant sağlama isteğinden ibarettir. Bunu tekrar belirmişolalım. Çünkü yorumlarda bakanlığın ve BTK'nın arama motoru projesi olduğunu sanan arkadaşlarımız olmuş, yanlış anlaşılma olmaması açısından tekrar buradan bahsetmiş olalım.

GÜNCELLEME 3:
Geliyoo'dan konuyla ilgili bir açıklama geldi. Yapılan açıklamaya ve durumun aslına bu bağlantıya (ya da aşağıdaki ilgili habere) giderek ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABER
Geliyoo’dan Google Alt Yapısını Kullandı İddialarına Yanıt Geldi

www.webtekno.com/geliyo-com-h24215.html

Eklenme Tarihi - 11-04-2015 | Son Güncelleme - 28-03-2024233 kez gösterildi.