Dr.
Hakan Fidan
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı
Görevde
Makama geliş
4 Haziran 2023
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Yerine geldiği Mevlüt Çavuşoğlu
Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı
Görev süresi
10 Mart 2015 - 4 Haziran 2023
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan Ahmet Davutoğlu
Binali Yıldırım
Yerine geldiği İsmail Hakkı Musa (vekil)
Yerine gelen İbrahim Kalın
Görev süresi
27 Mayıs 2010 - 10 Şubat 2015
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Ahmet Davutoğlu
Yerine geldiği Emre Taner
Yerine gelen İsmail Hakkı Musa (vekil)
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Temmuz 1968 (55 yaşında)
Altındağ, Ankara, Türkiye
Milliyeti Türk
Evlilik(ler) Nuran Fidan
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul
  • Elektronik Astsubay Hazırlama Okulu
  • KK Muhabere Okulu
  • KK Dil Okulu
  • University of Maryland University College
  • Bilkent Üniversitesi
Mesleği Asker, akademisyen, bürokrat, diplomat ve güvenlik uzmanı
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Türkiye
Branşı  Türk Kara Kuvvetleri
Hizmet yılları 1986-2001
Rütbesi  Astsubay başçavuş

Hakan Fidan, Türk asker, bürokrat ve Milli İstihbarat Teşkilatı müsteşarı.
Doğum: 1968, Ankara
Eğitim: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, University of Maryland University College

Hakan Fidan, (d. 1968, Ankara) Türk asker, bürokrat ve Milli İstihbarat Teşkilatı müsteşarı. Kariyeri Hakan Fidan 1986'dan 2001'e kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nde astsubay olarak görev aldı. Askerliği kendi isteğiyle bırakan Fidan, University of Maryland University College'den Yönetim ve Siyaset Bilimi alanından lisans dereceleri aldı. Bilkent Üniversitesi'nde "Dış Politikada İstihbaratın Yeri" isimli teziyle master yaptı. Aynı üniversitede 2006'da da "Bilgi Çağında Diplomasi: Antlaşmaların Doğrulanmasında Enformasyon Teknolojilerinin Kullanımı" başlıklı tez ile doktora yaptı. Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda, Cenevre'de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsü'nde ve Londra'da Verification Technologies Research Center'da akademik çalışmalarını sürdürdü. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyenlik yaptı. Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahı'nda da çalışan Fidan 2001'den itibaren iki yıl Avustralya Türkiye Büyükelçiliği'nde Kıdemli Siyasi ve Ekonomik Danışman olarak görevi yaptı. 2003'te Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanlığına atandı. 14 Kasım 2007'de Başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine gelen Fidan, 2008 Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. 8 Mart 2008'de de Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi oldu[3] ve bu görevinden Şubat 2011'de istifa etti. 17 Nisan 2009'da Millî İstihbarat Teşkilatı müsteşar yardımcılığına getirildi. Emre Taner'in görev süresinin dolmasının ardından, 25 Mayıs 2010 tarihinde MİT Müsteşarı görevine atandı. 7 Şubat 2012 tarihinde Başsavcı Sadrettin Sarıkaya tarafından, KCK operasyonu kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Bunun üzerinde Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesinde değişiklik yapılarak MİT mensuplarının veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, görevin niteliğinden doğan ve görevi ifa sırasında işledikleri iddia edilen suçlar nedeniyle haklarında soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlanmıştır. Anılan değişiklik medyada Hakan Fidan kurtarma teklifi" olarak yer almıştır.

İlk yılları ve eğitimi
Hakan Fidan, 17 Temmuz 1968'de Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Hamamönü semtinde doğdu.1986'dan 2001'e kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinde astsubay olarak çalıştı. Bu sırada KK Muhabere Okulu ve KK Dil Okulunda eğitim aldı. Askerliği kendi isteğiyle bırakıp ABD'de Maryland Üniversitesine bağlı University of Maryland University College'dan yönetim ve siyaset bilimi alanından lisans dereceleri aldı. Bilkent Üniversitesinde "Dış Politikada İstihbaratın Yeri" isimli teziyle yüksek lisans ve 2006'da da "Bilgi Çağında Diplomasi: Antlaşmaların Doğrulanmasında Enformasyon Teknolojilerinin Kullanımı" başlıklı tez ile doktora yaptı. Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunda, Cenevre'de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsünde ve Londra'da Verification Technologies Research Center'da akademik çalışmalarını sürdürdü. Hacettepe ve Bilkent Üniversitelerinde akademisyenlik yaptı.

Erken kariyeri
Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahı'nda da çalışan Fidan 2001'den itibaren iki yıl Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak görev yaptı. 2003'te Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) başkanlığına atandı.

14 Kasım 2007'de başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine gelen Fidan, 2008 Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. 8 Mart 2008'de de Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi oldu ve bu görevinden Şubat 2011'de istifa etti.

MİT başkanlığı

(Soldan sağa) Mevlüt Çavuşoğlu, Recep Tayyip Erdoğan, Hulusi Akar, Hakan Fidan ve İbrahim Kalın Rus heyetiyle yapılan görüşmede. (Ocak 2020)
15 Nisan 2010'da Millî İstihbarat Teşkilatı müsteşar yardımcılığına getirildi. Emre Taner'in görev süresinin dolmasının ardından, 27 Mayıs 2010 tarihinde MİT müsteşarlığı görevine atandı. Atandığında 42 yaşında olması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinde göreve gelen en genç MİT müsteşarı oldu. Fidan, büyükelçi iken; MİT müsteşarlığına getirilen Sönmez Köksal'dan sonra teşkilat başkanlığına dışarıdan getirilen ikinci isim oldu.

Tartışmalar
13 Eylül 2011 tarihinde, Hakan Fidan'ın, Çözüm Süreci kapsamında PKK yöneticilerinden Mustafa Karasu ve Sabri Ok ile Oslo'da yaptığı görüşmeler Dicle Haber Ajansı aracılığıyla basına sızdırıldı.

İstifası ve görevine geri dönmesi
10 Şubat 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi’nden milletvekili aday adayı olmak için istifa etti. Ancak 9 Mart 2015 tarihinde yazılı açıklama yaparak aday adaylığı başvurusunu geri çekti. 10 Mart 2015'te görevine geri döndü

7 Şubat 2012 tarihinde özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Sadrettin Sarıkaya tarafından, KCK operasyonunda şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Bunun üzerine hükûmet, İstihbarat Hizmetleri ve Millî İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesinde değişiklik yaparak; MİT mensuplarının veya özel bir görevi ifa etmek üzere başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, görevin niteliğinden doğan ve görevi ifa sırasında işledikleri iddia edilen suçlar nedeniyle haklarından soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlandı.
Dışişleri bakanlığı
4 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulan 67. Türkiye Hükûmeti’ne ait yeni kabinede yer alarak yeni Dışişleri Bakanı oldu.

Özel yaşamı
Nuran Fidan ile evli ve 3 çocuk babasıdır

 

 



tr.wikipedia.org/wiki/Hakan_Fidan

Eklenme Tarihi - 31-08-2014 | Son Güncelleme - 29-04-2024225 kez gösterildi.