Minecraft
Minecraft logo.svg
Minecraft'ın logosu
Geliştirici Microsoft
Mojang Studios Bunu Vikiveri'de düzenle
Yayımcı Mojang
Yapımcılar Markus Alexej "Notch" Persson
Jens "Jeb" Bergensten
Tasarımcı Jens Bergensten
Markus Alexej Persson Bunu Vikiveri'de düzenle
Programcı Jens Bergensten Bunu Vikiveri'de düzenle
Besteci Daniel Rosenfeld
Lena Raine Bunu Vikiveri'de düzenle
Platformlar Windows
Linux
OS X
iOS
Android
Windows Phone
Xbox 360
Xbox One
PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Vita
,Wii U
Apple TV
Raspberry Pi
Evrensel Windows Platformu
Nintendo Switch
Amazon Fire TV
Java
Fire OS
Çıkış 13 Haziran 2009 (İlk Sürüm)
29 Haziran 2010 (Alfa)
20 Aralık 2010 (Beta)
11 Kasım 2011 (Tam Sürüm)
Türler Serbest dünya, Hayatta kalma
Mod Tek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenle

Minecraft, İsveçli geliştirici Markus "Notch" Persson tarafından geliştirilen, 2011 yılında Mojang tarafından yayınlanan ve 2014 yılında Microsoft tarafından satın alınan sandbox oyunudur. Oyun, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanıza olanak sağlar. 3 boyutlu voxel grafiklere sahiptir.

Oyun; Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve TIGSource forumlarında yayınlanmıştır ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır.

Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Oyun ile birlikte Mojang, daha sonra 2,5 milyar $'a Microsoft'a satılmıştır. Minecraft'ın 3 platformu vardır: Java Edition, Bedrock Edition, Education Edition. Oyun, 180 Milyon kopyadan daha fazla satarak dünya tarihinin en çok satan oyunu olmuştur.

Oynanışı
Minecraft oyununda beş adet oyun tipi bulunur;

Hayatta Kalma (Survival):
Bu modda oyuncular çalışma masasında bir şeyler üretip kendini geliştirebilir, silahlarla kendini savunabilir, dilediğince ulaşım malzemelerini kullanıp ya da yürüyerek keşif yapabilir, köylüler ile ticaret yapabilir, Nether'ın zorlayıcı, ölümcül biyomlarında ve vadilerinde savaşabilir, Stronghold'u bulup End'e gidip oyunu bitirebilir veya iksircilik, kızıltaşcılık gibi farklı alanlarda çalışabilir. Oyuncular hileleri açarsa komutları kullanarak diğer modlara geçebilir.

Zorlayıcı (Hardcore):
Normal hayatta kalma kuralları geçerlidir. Fakat bu modda oyuncular herhangi bir şekilde ölürse doğamaz, sadece dünyayı izleyebilir. Eğer oyuncular oyunu yerel ağda paylaşıp hileleri serbest yaparsa "/gamemode survival" komutu ile yeniden doğabilir. Dünyayı oluştururken oyuncular hileleri açamaz, bonus sandık alamaz ve zorluğu "zor"dan çıkaramaz. Sadece bahsedildiği gibi yerel ağ sayesinde bu olaylar yapılabilir.

Yaratıcı (Creative):
Oyuncular oyundaki her tür malzemeyi kullanabilir fakat bariyer, komut bloğu, boşluk bloğu gibi blokları sadece kod ile alabilir. Oyuncular Klasik gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan oyuncuların kendi tasarımlarını oluşturabilsini sağlar. Yaratıcı modda oyuncular uçabilir ve her tür bloku anında kırabilir (Katman kayası dahil). /gamemode creative komutlarıyla bu moda geçilir ve canavarlara karşı oyuncular görünmez olur.

Macera (Adventure):
1.4.2-1.8 sürümleri arasında bu modda bloklar yalnızca doğru aletlerle kazılabilir. Daha eski ve daha yeni sürümlerde hiç kazılamaz. İnternette oyuncular birçok Macera Haritası bulabilir. Adventure'da Hayatta Kalma Modunda olduğu gibi can ve açlık barları vardır. Oyuncular bir oyuna Macera modunda başlayamaz. /gamemode adventure komutları ile bu moda geçilir. Harita yaparken bu mod oyuncuların işine yarayabilir. Oyuncular bu modu dünyayı açarken seçemez fakat, oyuncular dünyanın genel oyun modunu "/defaultgamemode adventure" ile macera yapabilir. Oyuncular bu modda hiçbir şey kıramaz ama sandıklar, redstone etkenleri ve eşya çerçeveleri ile etkileşim kurabilirler.

Seyirci (Spectator):
1.8 güncellemesi ile eklenen bir oyun moddur. Oyuncu dünya ile etkileşimde bulunamaz ve sürekli uçarak olayları izler. Oyuncunun varlığı doğma, yaratılma mekaniklerini etkileyecektir. Yaratıkların veya diğer oyuncuların üstüne tıklanıldığında onların dünyayı nasıl gördüğüne bakılabilir. /gamemode spectator komutu ile geçilir. Bedrock Edition'da bulunmamaktadır. Ve eğer envanter çubuğunuzdan izleme eşyası ile insanların yanına ışınlanabilir ve onların gözünden izleyebiliriz.

Oyunun görüntü kalitesi aynı dönemde yapılmış diğer oyunlara göre çok düşüktür fakat, Doku Paketleri (Texture Pack) adı verilen dosyalar ile biraz daha iyi ve şekilli olabilir. Oyuncular 1.7 sürümü ile Doku Paketi karıştırabilir. Ayrıca 1.6 sürümünde gelen bir yenilik olan Resource Pack (Kaynak Paketi) ile görüntü ile birlikte ses de değiştirilebilir ve ileri ki sürümlerde oyun doku paketi tamamıyla değişip, iyileşme yaşamıştır.

Yaratıklar
Ana madde: Minecraft yaratıkları listesi
Moblar, (Türkçe: yaratık) Minecraft'ta oyuncuların haricindeki hareket edebilen tüm varlıklardır. Moblar, saldırgan moblar, yarı saldırgan moblar, pasif moblar, evcilleştirilebilen moblar, yardımcı moblar, patron moblar ve kullanılmayan moblar olmak üzere yediye ayrılabilir.[2]

Açlık

Altın Elma
Açlık sistemi Minecraft'a Beta 1.8 sürümünde eklenmiştir.[3] GUI üzerinde but resmi ile gösterilen bar açlık barıdır. Bu bar oyuncular Barışçıl dışında bir zorluk modunda ise zamanla veya zıpladıklarında boşalacaktır. Tamamen boşaldığında ise oyuncular hasar almaya başlar. Ancak eğer oyuncular zor zorluk modunda değilse ölmez. Açlıktan dolayı oyuncuların canı kolayda 10 normalde 1'in altına düşmez. Oyuncular bu barı yemek yiyerek doldurabilir. Farklı yiyecekler açlık barını farklı oranlarda doldurur. Yiyecekler Beta 1.8'den önce can doldurmaktaydı.

Büyü ve İksir
Büyü masası ya da örs ile zırhlara, aletlere ve silahlara (1.4.5'ten itibaren kitaplara,1.7 den itibaren oltalara) xp karşılığında büyü basılır. Etrafa kitaplık blokları yerleştirilerek Büyü Masasının gücü arttırılabilir. 4 alet, 2 olta, 10 zırh, 6 kılıç, 4 yay büyüsü ve 2 ortak büyü vardır. Minecraft'a 1.3 sürümünde dahil edilmiştir. Ayrıca 1.8'den sonra aletleri büyülemek için Lapis Lazuli de gerekir. Altın aletler düşük olan canlarına rağmen, daha iyi büyüler elde etmeleri daha kolaydır. Örs kullanarak büyü basmak için Büyülü Kitap gerekir. 1.9'da eklenen 2 yeni büyü (bağlanma laneti ve yok etme laneti,yalnızca end şehrinde bulunur) ile bazı diğer büyülerin en üst seviyesi yalnızca örs ile elde edilebilir. Eğer oyuncular bir büyüyü kaldırmak isterse bileme taşını kullanıp büyüyü geri alıp, aynı zamanda büyü basmak için harcadıkları xp'ye yakın xp alabilir.

Minecraft'ta birçok iksir bulunur. İksir yapmak için oyunculara iksir standı, iksir standı için de Blaze Çubuğu gerekir. İksirin olması için oyuncuların önce iksir standına su şişesi ve nether wart koyması gerekir. Bunun sonunda Garip İksir olur. Oyuncular alta garip iksirleri üste diğer malzemelerden birini koyarak iksir yapar. 1.9 sürümünden itibaren iksir yapmak için yakıt olarak Alaz Tozu gerekir.



tr.wikipedia.org/wiki/Minecraft

Eklenme Tarihi - 28-12-2014 | Son Güncelleme - 07-11-20201885 kez gösterildi.