Biceps Tendon Yırtılmaları 

(Biceps Brachii Tendon Tear)

Biceps kolunun uzun başının yırtılması, en sık gerçekleşen spora bağlı ciddi biceps sakatlıklarından biridir.

Genel olarak yırtılma kasın içerisinde, özellikle fırlatma gibi kolun ani olarak geriye doğru ivmelendiği hareketlerden sonra gerçekleşir. Bu hareket bilhassa beyzbol, tennis ve fırlatma içeren herhangi bir sporda çok yaygındır, fakat aynı zamanda halter sporunda ağırlığı kaldırma esnasında da kolun bu geriye doğru hareketi gerçekleşir. Bu hareket esnasında, gerilim bir anda biceps’in uzun başında birikir, özellikle de tendonun pazu kemiğindeki “bicipital groove”’dan geçtiği bölgede.

Ağır kilolarla yapılan halter çalışmaları, özellikle deadlift, bir diğer karakteristik biceps kolu yırtılması nedenidir.

Ağır kilolarla yapılan deadlift çalışmasında sık sık uygulanan yöntemlerden biri, barın avuç içinde hareket etmesine (kaymasına) müsaade etmeyecek şekilde “reverse grip” (ters kavrayış) metoduyla çalışmaktır. (Yani bir elinizle barı üstten, diğeri ile de barı alttan kavrayarak çalışma)

"Reverse Grip" Metodu İle Çalışma ve Riskli Bölge

Bu yöntem ne kadar güvenli ve dikkatli uygulansa da, bazen kası kemiğe bağlayan bicepsin aşağı tendonunun (inferior tendon) yırtılmasına veya ayrılmasına yol açabilir.

Deadlift’in positif fazında genelde bacak ve kalça kasları, sırt ve mide kasları büyük efor sarfeder. Kollar aşağıya doğru sarkıktır, rahat ve gevşek durumdalardır.

Fakat ne yazık ki, biceps başının kasılması sonucu gerçekleşen kastaki ufacık bir kısalma bile avuç içinin yukarıya doğru dönmesi ihtiyacını doğurur, bu da özellikle ağır kilolarda önkol kemiği bölgesindeki tendonların tamamen kopmasına yol açabilir.

Sakatlık uzak uçta (bağlantıda) meydana gelir, çünkü kollar vücuda bitişik yanlardan sarkıktır. İlk gerilim bicepsin kısa ve uzun başları arasında paylaşılmıştır, ancak sadece tek bir tendon-kemik bağlantısı (uzak uçtaki) gerilimi destekler.

Çok daha fazla acı verici olan ve sporcuyu sporundan alıkoyacak düzeydeki diğer tendon yırtılmalarıyla kıyasladığımızda (mesela pectoral major veya uyluk bölgesindeki), biceps tendonu yırtığındaki acı sakatlığın ağırlığına ve ciddiyetine rağmen çok hafiftir.

Profesyonel ağırlık kaldırma yarışmalarında sporcular, gerçekleşen biceps tendon yırtılmalarına rağmen müsabakaya devam ederler.

Yırtılmadan sonra teşhis çok basittir: Önkoldaki (forearm) iç kanamadan dolayı gerçekleşen şişme. Fakat en çarpıcı olanı bicepsin değişen dış görünümüdür. Bicepsin üst kol bölgesinin (upperarm) pectoral major’a ve deltoid’e yakın kısmında top gibi bir şişlik meydana gelir, bu da “brachialis” kasının kısaldığının işaretidir. 


Sakatlık sonrası belirtilerden olan "upperarm" bölgesindeki şişlik

Yırtılmaya rağmen; brachialis, brachioradialis, extensor carpi radialis longus ve brevis ve pronator teres kasları kolu kasmaya devam edebilirler, fakat eski güçlerinde değil. Önkolu döndürmek problem haline gelir, çünkü bu (dönme) hareketinin sınırı ve başarısı sadece supinator kasının performansına bağlıdır.

Bu sakatlık ameliyatla hemen tedavi edilmesse ve biceps tendonunu kemiğe tekrar bağlanmazsa, kasın çekilmesi (retraction, kısalma) kalıcı hale gelebilir, çünkü zamanla kas fibrili yapısı değişecektir. Kolu hareket ettirmek her ne kadar mümkün olsa da, kol kasılmasında, güçte ve kolu çevirme hareketlerinde kalıcı hasarlar oluşacaktır.
 
Tedavi Edilmemesi Durumunda Oluşan Kalıcı Hasar

Kas geliştirmek amaçlı değil, ancak tendonu kuvvetlendirme amaçlı düzenli biceps çalışmalarıyla bu sakatlığın önüne geçilebilir. Bu nedenle çalışmanıza, bar ile cheating yöntemi kullanılarak (göğsü geriye yaslayıp bara ivmelenme fırsatı tanıyarak) yapılan önkol esnetme ve bükme (flexion) izole hareketleri ekleyebilirsiniz.

Düzenli olarak çalışıldığında bu teknik, bicepsin uzak tendonunu gerilime karşı güçlendirecektir. Yine de, bu tekniği uygularken bel sakatlıklarına yol açmamak için dikkati elden bırakmayınız.

Kaynak: Strength Training Anatomy 2nd Edition
Çeviren: Bonatschi
Son düzenleme: 6 Aralık 2008
[SIGPIC][/SIGPIC]
Laugh and the world laughs with you -
weep and you weep alone...
BODYFORUMTR ELIT

www.bodyforumtr.com/threads/biceps-tendon-yırtılmaları.16190/

Eklenme Tarihi - 11-04-2015 | Son Güncelleme - 19-06-2019112 kez gösterildi.