Aylinux işletim sistemi | Eğitim Bilişim Ağı 
Aylinux işletim sistemi
CİHAN ALKAN12 Kasım 2017 20:17:36


E-İmza, DYS, MEB Sertifika ve UYAP vb. okullar için gerekli uygulamaların hazır ve ayarlanmış olarak geldiği bir Linux sürümü olan Aylinux 2017.11 sürümü hazır.
BURSA- Osmangazi Halk Eğitimi Merkezinde Müdür Yardımcısı Olarak görev yapan Cihan Alkan; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların DYS'ye (Döküman Yönetim Sistemi) geçmesiyle birlikte yaşanan sıkıntılar üzerine, hem okullarda Linux'u yaygınlaştırmak hem de kullanıcıları uğraştırmadan E-İmza, DYS, MEB Sertifika ve UYAP vb. okullar için gerekli uygulama hazır ve ayarlanmış olarak gelen,yazıcı, tarayıcı sürücülerinin yüklü olarak geldi bir Linux sürümü hazırladı.

Aylinux, Windows 10 Görünümüne de Sahip

Son kullanıcının kolayca kurup kullanacağı donanım ayarlamayla, yazılımla, komut satırıyla uğraşmayacağı bir sistem olan Aylinux, Arch Linux tabanlı ve 0 Arch Linux ile uyumludur. MEBis'te kullanım kolaylığı nedeniyle Cinnamon masaüstü tercih edilmiştir. Ancak diğer masaüstü uygulamalarını tercih eden kullanıcılar da yazılım kurma programı ile KDE, Gnome, Mate, LXDE, XFCE gibi farklı masaüstü uygulamalarını kolayca yükleyebilirler. Windows'a benzerliği nedeniyle Windows'tan geçiş yapacak olan kullanıcılar fazla sıkıntı çekmeyeceklerdir. Yine de zorlanacaklar için Windows 10 teması hazır gelmektedir. İsteyen kullanıcılar tema ayarlarından Windows 10 temasını seçerek arayüzü Windows'a benzetebilirler. Ayrıca wine uygulaması ile birçok windows programları kolayca Aylinux ile kullanılabilmektedir.

Aylinux, Diğer Programlarla Entegre

Ofis programı olarak Libre Ofis yüklü olarak gelmektedir. MS Ofis dosyaları ile daha uyumlu olan WPS Ofis depolardan yüjklenebilir. Ayrıca DYS, MEB sertifika, Java ve sıkça kullanılan MEB sitelerine kısayol uygulamaları da hazır gelmektedir. MEB için ayarlanmış olmakla birlikte diğer E-İmza kullanan devlet kurumları da herhangi ayar yapmadan Aylinux'u kullanabilirler.

Bilgisayara Kurmadan da Kullanılabilecek

Arch Linux gücü ve Cinnamon Masaüstü estetiğini bir arada sunan Aylinux ile Linux kurmanın ve kullanmanın ne kadar kolay olduğunu görecek ve linuxtan vazgeçemeyeceksiniz. Yapmanız gereken Aylinux'un son sürümünü sürümünü "https://sourceforge.net/projects/aylinux/files/" adresinden indirerek, ISO kalıbını USB Belleğe yazdırmak ve bilgisayarınızı bu bellek ile başlatmak. Aylinux'u ister USB bellek üzerinden, isterseniz bilgisayarınıza kurarak kullanabilirsiniz.

Güncellemeler Yapılıyor

2017 Mart ayında geliştirilmeye başlanan Aylinux Cinnamon, Deepin ve Xfce masaüstü sürümleri bulunmakta ve tüm sürümlerde e-imza, dys için gerekli ayarlar hazır gelmektedir. Gelen bildirimler doğrultusunda görülen eksiklikler giderilmekte ve sürekli geliştirilmektedir

www.eba.gov.tr/haber/1510492946

Eklenme Tarihi - 10-06-2020 | Son Güncelleme - 10-06-2020107 kez gösterildi.