Trabzon'da Sigarayı Bırakma Merkezi Açıldı SON DAKİKA
 

Psikiyatrist Dr. İrfan Coşkun, sigarayı bırakma merkezlerine başvuran tiryakilerin öncelikle sigarayı bırakma konusunda kesin kararlı olması gerektiğini söyledi.

Trabzon'da yaklaşık bir hafta önce açılan Sigarayı Bırakma Merkezi sigara tiryakilerinin umudu olurken, Dr. İrfan Coşkun merkezde tedavi görecek tiryakilerin sigarayı bırakma konusunda kesin kararlı olmalarının uygulanacak tedavinin başarıya ulaşması açısından önemine dikkat çekti. Tütünün içinde zehirleyici etki yapan en önemli maddelerin, nikotin ve karbonmonoksit olduğunu belirten Dr. Coşkun, “Bu maddeler arasındaki nikotin, alındıktan çok kısa bir süre sonra beyin hücrelerine ulaşmaktadır ve bağımlılığın en büyük sebebidir. Sigara bırakıldığında da sıkıntı, uykusuzluk, iştah artışı ve kilo alma, kalp atışı düzensizliği, sinirlilik, sabırsızlık, endişe ve konsantrasyon bozukluğu gibi yoksunluk belirtilerine sebep olduğu için sigara çok kolay bırakılamamaktadır” dedi.

Sigarayı kolay bırakmak için son yıllarda değişik metotlar kullanılmaya başlandığını dile getiren Dr. Coşkun, bu metotların en son uygulanan şeklinin Antismoke-3000 cihazıyla yapılan tedavi olduğunu söyledi. Sigarayı Bırakma Merkezi’nde de aynı yöntemin vücuda dışarıdan herhangi bir madde, acı ya da zarar verilmeden uygulandığını belirten Dr. Coşkun, “Sigarayı bırakma merkezine gelen kişilerin öncelikle sigarayı bırakmaya kesin karar vermeleri çok önemlidir. Bu kararı veren bireye, ilk olarak yarım saatlik bir bilgilendirme ve destekleme görüşmesi yapılır. Bu görüşmeden sonra birey sigara bırakma kararlılığını artırarak sürdürdüğünde Antismoke-3000 cihazıyla vücuda dışarıdan herhangi bir madde vermeden, zararlı ya da can acıtıcı bir yöntem olmayan tedavi uygulanmaktadır” diye konuştu.

Tedavinin ilk seansında hastaların yüzde 70'inin, beş seans sonunda ise neredeyle tamamının sigarayı bıraktığını ifade eden Dr. İrfan Coşkun, tedaviye gelen hastanın sigarayı bırakamaması durumunda ödenen ücretin iade edildiğini söyledi.

(BK-MU-Y)

04.08.2007 14:24 TSİ



www.haberler.com/trabzon-da-sigarayi-birakma-merkezi-acildi-habe...



Eklenme Tarihi - 20-05-2014 | Son Güncelleme - 29-03-20241922 kez gösterildi.