GEZGİN Portali RASAT Uydusu’nun 2012 yılından itibaren görev ömrü süresince çektiği tüm görüntüleri ücretsiz olarak T.C. vatandaşlarına sunmak üzere kurulmuştur.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde tasarlanıp üretilen RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye’nin ilk milli ve yerli yer gözlem uydusudur. RASAT, T.C. Kalkınma Bakanlığı (Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı) desteğiyle tasarlanıp üretilmiş ve 17 Ağustos 2011 tarihinde uzaya fırlatılmıştır. Güneş’e eş zamanlı dairesel yörüngede 7.5 m pankromatik, 15 m çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kameraya sahip RASAT, görev ömrü 3 yıl olarak tasarlanmasına rağmen 700 km irtifadaki görevini 11 yıl sürdürmüştür.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile 2013 yılında başlatılan “Uydu Görüntü İşleme ve GEOPORTAL Oluşturma Projesi” kapsamında ise RASAT’ın fırlatılmasından sonra indirilen ham uydu görüntülerinin son kullanıcıya ulaşabilmesi için görüntülerin geometrik kalibrasyonu, mutlak ve bağıl radyometrik kalibrasyonu, görüntülerin mozaiklenmesi, GEZGİN Portalı üzerinden görüntülerin sunulması hizmetleri gerçekleştirilmiştir.

17 Ağustos 2022 itibarıyla yaklaşık 14.000 kare görüntü çeken RASAT yörüngedeki görevine veda ederek ülkemizde uzay alanında farkındalığın arttırılmasına büyük katkı sağlamıştır.






www.gezgin.gov.tr

Eklenme Tarihi - 27-02-2016 | Son Güncelleme - 30-04-202414 kez gösterildi.